Застосування MonaLisa Touch® (Моналіза Тач) у лікуванні хворих на рак

DEKA - сучасне лазерне обладнання для краси і жіночого здоров'я.

Застосування MonaLisa Touch® (Моналіза Тач) у лікуванні хворих на рак

Застосування MonaLisa Touch® (Моналіза Тач) у лікуванні хворих на рак

автор
Мауріціо Філіппіні, лікар; Міріам Фарінеллі, лікар.
Функціональне відділення гінекологічної ендоскопії –  Державна лікарня Сан-Марино

Вступ

Вагінальна атрофія, відома також як атрофічний вагініт, вражає багатьох жінок по всьому світу, виникаючи практично завжди після менопаузи, але також вона виникає у всіх випадках з недостачею естрогену, таких як народження дитини в період годування грудьми, коли не відбувається овуляція або після утворення пухлини, чутливої до естрогену (в таких місцях як груди, ендометрій або яєчники), коли відбувається припинення менструального циклу в силу хіміотерапевтичного впливу або хірургічного втручання.

Симптоми, що характеризують вагінальну атрофію, зазвичай проявляються у віці 45-55 років. На відміну від інших симптомів менопаузи, таких як припливи, прояви яких поступово стають менш помітними, ці симптоми залишаються і можуть з часом посилитися.

Цей стан може стати причиною виникнення сухості, подразнень, печіння або болю в момент здійснення статевого акту, який вражає до 40% жінок в постменопаузі.

До сих пір лікування даного стану включало призначення вагінального введення естрогену у вигляді таблеток, свічок або кремів, які вводяться у вагінальний канал за допомогою аплікатора, а також введення речовин, які мають стимулюючий або оздоровлюючий вплив, як, наприклад, натуральна гіалуронова кислота.

Будучи запозиченим з дерматологічного лікування для стимулювання вироблення колагену, яке проводилося багато років із застосуванням скануючої системи фракційного CO2-лазера, наукове дослідження представляє дуже ефективне терапевтичне рішення для зниження симптомів вульвовагінальної атрофії.

Ця нова терапевтична можливість – чудовий шанс для всіх жінок, які страждають від таких порушень, а особливо жінок, які не хочуть приймати гормони з особистих або психологічних причин, вважаючи, що гормони є причинами розвитку патологій.

Дана терапія тим важливіша для тих жінок, які не можуть пройти місцеве або систематичне лікування із застосуванням гормонів через наявність у них гормонально чутливої пухлини.

cancer1.png

Матеріали та методи
279 терапій MonaLisa Touch® з використанням лазерної системи CO2 SmartXide2 (компанія DEKA ( «ДЕКА») – Флоренція, Італія) були проведені з 23.01.2013 р по 31.10.2014 р в Державній лікарні Республіки Сан-Марино; 46 терапій проходили пацієнтки з новоутвореннями (36 випадків захворювання на рак грудей, 4 випадки захворювання на рак щитоподібної залози, 2 випадки раку шлунка і 1 випадок захворювання на кожний представлений виду раку: рак шлунково-кишкового тракту, рак яєчників, рак ендометрія і пухлини лімфатичної системи) ( рис.1).

Всі 46 пацієнток скаржилися на порушення, пов'язані з вагінальною атрофією (болючий статевий акт, сухість, печіння, приливи жару і сверблячки в області піхви і т. д.) і проходили лікування в амбулаторній клініці гінекології та онкології.

Майже всі випадки захворювання спостерігалися у пацієнток, які не могли пройти лікування із застосуванням гормонів (особливо пацієнтки з раком грудей або яєчників) і у яких лікування з використанням зволожуючого гелю або знеболюючих кремів мали незначний або нульовий ефект. Оцінка інтенсивності болю всіх симптомів вагінальної атрофії у всіх пацієнток Клініки амбулаторної гінекологічної хірургії Державної лікарні Республіки Сан-Марино проводилася з використанням візуальної аналогової шкали (ВАШ). cancer2.png

Обробка MonaLisa Touch®, яка проводиться з використанням спеціальної системи сканування фракційного CO2-лазера, призначеного спеціально для таких медичних цілей, здійснювалася по всьому вагінальному епітелію (рис. 2).

Використовувався наступний протокол лазерної терапії: 40 Вт потужності 1000 мкс тривалості імпульсу 1000 мкм відстань між точками і рівень SmartStack 2 (промінь лазера направляється на одне і те ж місце двічі з однаковими налаштуваннями), режим випромінювання імпульсів DEKA.

cancer3.png Результати

Протягом приблизно двох місяців після першого сеансу терапії відсоток зменшення певних симптомів був дуже істотним, майже такий самий, який спостерігався у пацієнток, що пройшли терапію, але не мають новоутворених патологій (рис. 3).

Відсоткове зменшення індивідуальних симптомів склало 85,15% по відношенню до печіння, 79,49% по відношенню до сухості, 81,18% по відношенню до діспареунії, 88,85% по відношенню до сверблячки, 73,76% по відношенню до припливів жару і 76,34% щодо болю.

cancer4.png Обговорення

Завдяки потужній термічній обробці стінок піхви, тепло, яке передається за допомогою лазера, стимулює ремоделювання колагену і синтез нових колагенових волокон, сприяючи таким чином, відновлення функцій піхви (рис. 4).

Можливість здійснювати проникнення тепла на контрольовану глибину, без використання медикаментів або гормонів, позбавляє цю терапію не тільки побічних ефектів, але навіть протипоказань, що було продемонстровано і в клінічних випробуваннях, проведених з тканинами поза організмом професором А. Каллігаро з Павийского університету в Італії (є стаття в пресі).

Цей аспект настільки важливий, що він робить лазерну терапію MonaLisaTouch® практично незамінною терапією для тих пацієнток, які не можуть пройти місцеву або системну терапію із застосуванням гормонів.

cancer5.png

Тканини слизової оболонки піддаються терапії неінвазивним способом, без будь-яких кровотеч, з накопиченням регульованої температури, яка усуває ризик некрозу в оточуючих тканинах.

З урахуванням природи використовуваного лазерного випромінювання, ця терапія є безболісною та неінвазивної, так як лазер проникає тільки через кілька сотень мікронів (рис. 5).

Висновки

З огляду на відсутність ускладнень і особливо відсутність протипоказань, лазерна терапія MonaLisa Touch® є цінним і незамінним засобом для пацієнток, які не можуть або не хочуть використовувати гормонозамісну терапію. Це найкращий і, можливо, навіть єдиний вихід, доступний завдяки повній безпеці терапії.

Читайте інші наші новини

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Замовити дзвінок