Осмідроз: лікування лазером. Нова методика

DEKA - сучасне лазерне обладнання для краси і жіночого здоров'я.

Осмідроз: лікування лазером. Нова методика

Осмідроз: лікування лазером. Нова методика
Пахвовий осмідроз, також званий бромідрозом, це неприємний стан, який може поставити вас в скрутне становище в суспільстві. Традиційні види лікувань, такі як: місцеводіючі кошти, спільні кошти і ботулотоксин, дають лише тимчасовий ефект і можуть привести до хірургічного лікування (1-3).

Проте, хірургічні маніпуляції, включаючи висічення залоз або ліпосакцію, мають супутніми періодами відновлення і ускладненнями, що було б неприпустимо після лікування при більш м'яких умовах. Тут представлений звіт про нову техніку вирішення проблеми пахвовій осмідроз. Ми описуємо підшкірне застосування імпульсного Nd: YAG лазера для видалення потових залоз.


Пацієнти і методи лікування осмідроз


Протягом 1 року дану процедуру провели на 17-ти пацієнтів: 14-ти жінок і 3-х чоловіків, віком від 19 до 44 років (середній вік 24,5 років) з серйозним двостороннім пахвових осмідроз. Процедура проводилася в клініці краси «Шонан» в амбулаторному відділенні під місцевою анестезією.

Всі пацієнти підписали згоду для ведення протоколу, схваленого Інституціональним Наглядовою Радою Клініки Краси «Шонан», який був заснований на Гельсінської Декларації.

Область росту волосся в пахвовій області була виділена в позиції витягнутої руки долонею вгору. Додатково, в період вивчення, використовували виділення сіткою розміром осередків 2х2 см2, для того щоб уникнути нечіткого розподілу лазерної енергії (рис. 1).

smartlipo Дослідження проводилося на апараті SmartLipo (компанія DEKA, Італія), імпульсної Nd: YAG 1064 нм лазерної системі. Лазерне випромінювання проводиться через мікроканюлі діаметром 1 мм, в якій знаходиться оптоволокно діаметром 300 мкм (рис. 2).

Для проведення процедур для всіх пацієнтів використовували такі параметри: лазерне випромінювання 100 мкс, на 40 Гц і 150 мДж.


Після введення звичайного тюмінесцентного анестезуючого розчину, голкою 18G були зроблені 2 проколу з внутрішньої і зовнішньої сторони кожної пахви. Канюлю вставили в необхідний шар дермальний-субдермальних з'єднання. Розташування і глибина проникнення наконечника канюлі контролювалися внутрішньотканинним курсором з червоним гелій-неоновим світлом (рис 2).

Збільшення розміру внутритканевого світла показує проникнення канюлі в більш глибокі шари. Такий моніторинг дуже важливий для того щоб запобігти пошкодженню глибших структур, таких як брахіального сплетіння або кровоносні судини. Лазерне випромінювання на тканини було поступальним і перехрещуються, при постійному русі канюлі. Випромінювання контролювалося ножною педаллю.

Для впевненості, що залишкова енергія не буде потрапляти в будь-яке інше розташування, лазерне випромінювання подавалося, про постійному русі канюлі, від 5 до 15 мм / сек. «Вибухові» звуки при лазерному випромінюванні вказують на умови і глибину проникнення наконечника лазера. Найвища точка випромінювання була від 200 до 300 Дж для одного мережива, в залежності від товщини шкіри і щільності волосся.

Для запобігання теплового пошкодження шкіри під час операції, на області лікування застосовували охолоджуючі пакети. Після процедури не були потрібні накладати швів. Одна процедура на одній пахви займає від 5 до 15 хв. Після процедури протягом 24 годин необхідно носити компресійну білизну.

Результати лікування осмідроз

За 12-ма пацієнтами велося спостереження протягом 7-11 місяців після проведення процедури (в середньому 8,8 міс.). Всі пацієнти були задоволені отриманим результатом в тому, що стосується ефективності і мінімальних постопераційних обмежень для ведення звичайного життя. Результати зведені в таблиці 1.
Осмидроз лечение лазером SmartLipo

Рис.1 Позначка у вигляді сітки в пахвовій западині


Скорочення інтенсивності запаху розділили як: гарне, середнє або слабке. Хороший результат характеризується тим, що ні пацієнт, ні лікар, ні оточуючі люди не відчували неприємного запаху.

Середній результат характеризується тим, що неприємний запах значно зменшився, але іноді помітний, якщо пацієнт потіє. І слабкий результат означає, що і пацієнт і навколишні відчувають неприємний запах.

У порівнянні з хірургічним способом видалення, пацієнти відчувають полегшення вже практично відразу в післяопераційний період. Післяопераційні біль незначна. Синець зазвичай розсмоктується протягом тижня (рис. 3).

Осмидроз. Волокно для SmartLipo


Осмидроз. Волокно для SmartLipo - 2










Рис 2. Оптоволокно (зліва), мікроканюлі з діаметром 1.00 мм і насадка (Праворуч)

Ерозія шкіри під час періоду спостереження виявилася тільки у двох пацієнтів і лікувалася традиційним способом. Також, в наступний період не було відмічено рецидивів появи неприємного запаху.

Волосся залишилися в більшості випадків, однак була відзначена часткова втрата волосся після операції, і її ступінь залежала від лазерної енергії. При цьому не з'явилося ні гематоми, ні інфікування, ні некрозу шкіри, ні гіпертрофічних рубців (рис 3).

Осмидроз - процедура лечения на SmartLipoОсмидроз - 24 часа после процедурыОсмидроз - через 6 месяцев после процедуры
процедура

24 години після процедури

Рис 3.Через 6 місяців після процедури



Обговорення процедури лікування осмідроз

Для лікування пахвового осмідроз застосовувалося безліч хірургічних маніпуляцій, включаючи ручне висічення пахвовій тканини (4-14), ліпосакцію (9, 15-20), торакоскопічної сімпатокотомію (21-23), вапоризацію СО2 лазером (24,25) і аспірацію за участю ультразвуку з розтином шкіри (16, 24, 26).

Через кількості потенційних ускладнень і рецидивів, було відзначено, що використання таких технік допустимо тільки в дійсно серйозних випадках, при яких традиційна терапія безсила (1-3).

Метод, про який ми говорили - використання Nd: YAG лазерної системи, призначеної для лазерної ліпоскульптури, для лікування області пахв широко представлена в роботах в Європі і Латинській Америці, де також описується можливість проведення ліпопластіка без ліпосакції (27, 28).

Ця система була недавно введена в Японії і Сполучених Штатах, але посилань на англійській мові поки мало.

Автори недавно опублікували гістологічне дослідження, де за допомогою скануючого електронного мікроскопа вони помітили, що адипоцити людини ефективно руйнуються лазерним випромінюванням.

Дана система була спеціально спроектована з використанням властивостей Nd: YAG лазера, випромінювання якого проводиться через маленьке оптоволокно, проникаючи через шкіру. Лазерне випромінювання потрапляють прямо в потрібну область за допомогою тонкої канюлі.

Енергія високою пікової потужності дозволяє буквально «підривати» молекули в цільової області тканини. Тонка мікроканюлі з діаметром 1 мм, перевершує традиційні канюлі, які використовуються в ліпосакції в тому, що стосується атравматичного і менших ускладнень, особливо це стосується лікування поверхневих шарів.

Таблиця 1. постопераційні оцінка 12 пацієнтів

змінні

Зменшення неприємного запаху
гарне
середнє
Слабке

зменшення пітливості

значна
є поліпшення
Без змін

Зменшення кількості волосся

Значне (> 75%)
Помірне (50-75%)
Слабке (<50%)
Без змін

ускладнення

ерозія шкіри
гематома
некроз шкіри
шрам
Обмеження рухливості плеча
Пошкодження брахиального нерва


4/12
8/12
0/12

 

2/5
3/5
0/5

 

0/12
0/12
3/12
9/12

 

2/12
0/12
0/12
0/12
0/12
0/12



Лазерный липолиз SmartLipo
Повертаючись до історії лазерної ліпоскульптури, Апфелберг ввів ліпосакцію допомогою Nd: YAG лазерного променя, що проходить через канюлю (30, 31), але явних переваг у порівнянні з традиційною ліпосакції не надав (32).

Нещодавно, Нейра з ентузіазмом представив низкоуровневую лазерну терапію, як доповнення клінічної аспіраційної ліпопластіка.

Він вказував, що 99% жиру вивільняється з адипоцити після 6 хвилин лазерного випромінювання (635 мкм, діодний лазер). Також він посилався на 700 випадків ліпопластіка за допомогою низкоуровневого лазера (34).

На противагу, Браун зазначив, що будь-якої різниці в структурі адипоцитів при порівнянні низкоуровневой лазерної терапії і неопромінених зразків (він використовував ту ж методологію, що і Нейра в своїх дослідженнях) не було помічено (35).

Куначак представив звіт про лазерне випромінювання 532 мкм для пахвовій осмідроз, але питання з приводу його ефективності залишилися, і цей метод не увійшов в загальне користування.

І хоча Кувахара ще недавно сперечався з приводу руйнування жирових клітин лазерними ультракороткими ударними хвилями (37), були надруковані кілька основних досліджень, які вивчають оптимальну потужність для руйнування жирової тканини або впливу на потові залози.

Основне дослідження зосереджується на впливі лазера на катаболическую активацію, розм'якшення і розрідження жиру. Хоча проникності клітинних мембран, руйнування і вапоризації можна досягти і на надпотужних лазерах, проте вартість такого обладнання і відповідальність за застосування не апробованих приладів, повинні прийматися до уваги.

Технічно, навіть розподіл енергії і місцеве охолодження дуже важливі для того, щоб досягти оптимального результату і запобігти такі ускладнення як пошкодження епідермісу і рецидиву неприємного запаху.

Було опубліковано лікування осмідроз Ультрапульс СО2 лазером (24, 25, 38), але при цьому з-за величини насадки необхідно надрізати і розсікати шкіру для проведення лазерного випромінювання. Крім того, відомі велику кількість рецидивів осмідроз після лікування СО2 лазером.

Відомо, що висічення вручну, хірургічне втручання і ультразвукова аспірація з розрізанням шкіри могли б бути хорошим засобом за умови низького рецидиву, але некроз шкіри і розбіжність країв рани є основними ускладненнями (9,24,39).

Крім того, при проведенні хірургічного втручання і видалення вручну, потрібно брати до уваги соціальне незручність через постоперационной фіксації, ризику появи гематоми і інфікування (9-12).

Підшкірне лікування лазером чудово з точки зору часу відновлення і післяопераційні фіксації. Проте, хірурги повинні пам'ятати, що пряме застосування лазера на підшкірні шари може мати певний ризик основних ускладнень, що залежать від використовуваної хірургічної техніки. Дана процедура є хірургічною.

Потрібно передбачати і запобігати таким ускладнення як: некроз шкіри, гематому, рубцювання і пошкодження нервів. Контроль швидкості при застосуванні лазера, охолодження, чітка керованість з пілотним променем і звуковим супроводом, і навіть розподіл енергії з гратчастої моделлю є основоположними для безпечної практики.

І знову, дана процедура є хірургічною, тому повинна виконуватися тільки пластичним хірургом з досвідом хірургічного лікування пахвового осмідроз і практикою роботи на лазерах.

Тривалість ефекту після процедури нам невідома, тому що ми проводили коротке дослідження. Деякі залізисті тканини можуть відновлюватися після тимчасового пошкодження і фіброзу і заробити знову через рік або більше.

За умови видалення тканини, комбіноване використання з аспірацією здається, теоретично, більш надійним для усунення неприємного запаху.

У наступний період дослідження, ми застосували лазер для лікування пахвового осмідроз в поєднанні з аспірацією в іншої дослідницької групи, які хотіли провести більш ефективну процедуру, ніж просто лазер, але з меншим часом відновлення, ніж при ексцизійної хірургії.

У порівнянні зі звичайною аспірацією, лазерна аспірація в пахвовій зоні більш ефективна, аспірація легше і період відновлення коротше.

Звичайно, період відновлення більше, ніж при лазерному лікуванні без аспірації через атравматичного. Але нам потрібно більше даних, щоб вивчити цей матеріал.

Більш того, ясно, що підшкірне лазерне лікування має різне потенційне застосування в пластичної хірургії, такий як, наприклад, підтяжка шкіри обличчя. Для проведення подальшого вивчення потрібні базові дослідження та довгострокові аналізи.

При відповідному виборі пацієнтів підшкірне лазерне лікування може бути новим напрямком в лікуванні пахвовій осмідроз.

висновок
В даний час в косметології лідирує напрямок атравматичного, проте, ефективність і тривалість ефекту також потрібні. Пацієнти віддають перевагу більш короткий час відновлення, особливо в косметичних процедурах або лікуваннях доброякісних утворень.

Підшкірне внутрішнє лазерне лікування пахвового осмідроз відповідає цим очікуванням. Дана процедура є хірургічною, тому повинна виконуватися тільки пластичним хірургом з досвідом хірургічного лікування пахвового осмідроз і практикою роботи на лазерах.

Гістологічні та кількісні дослідження результатів лазерного лікування вимагають проведення порівняння з іншими хірургічними маніпуляціями і оцінки його дієвості в поєднанні з ними.

Кота Ічикава, М.Д.
Відділення пластичної хірургії
Медична школа Токійського Університету
Бохейдай, Ісехара-ши
Канагава 359-1193, Японія

Читайте інші наші новини

Професійна безкоштовна консультація.

Нашим фахівцям можна довіряти!

Замовити дзвінок